VISUAL STUDIO TFS CONFIGURE

Microsoft bize bir çok olanak sunuyor ve bunları bazen basitleştirip bazen zorlaştırabiliyor. Bu konumuzda basitleşmesinin en çok yazılım meraklılarına yaradığı Visual Studio Team Foundation (TFS)'yi kaleme aldım. Ele aldığım konuda Microsoft tarafından yayınlanan resmi araçlar ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen pek çok 3rd Party araç sayesinde, ileri seviye bilgisayar veya programlama dili bilgisine gerek kalmadan da bu özelleştirme ve uyarlamaları yapabilirsiniz.

Temel Kavramlar: Collection, Project, Process Template, Process Configuration, Category, Area, Iteration Path, WorkItem Type, Fields, Workflow (States, Transaction), Form (Layout, Group, Tabs, Column, Control)

Temel Araçlar: Microsoft Visual Studio Team Explorer, Microsoft Visual Studio Team Foundation Server Power Tools, TFS witAdmin: Customize and manage objects for tracking work, TFS WitAdminUI 2013/2015, TFS Team Project Manager, Delete TFS Work Items


Temel Kavramlar

1. Collection: TFS mimari hiyerarişisindeki en üst kademe olduğunu söyleyebiliriz. TFS kurulumu sırasında varsayılan bir Collection kurulumu da yapılır. Bir TFS sunucusuna dilediğiniz kadar Collection oluşturabilirsiniz (bunun için Team Foundation Server Administration Console uygulamasında Application Tier / Team Project Collections menüsüne gitmeniz yeterlidir). TFS sunucusu altında yer alan her bir Collection bağımsız olarak çalışmaktadır, yani her Collection'ın kendine has kullanıcı grupları ve yetkilendirmesi, projeleri (project) ve veri alanları (fields) ile SharePoint web uygulaması lokasyonu (site) olabilmektedir.

Aynı TFS sunucusu altında farklı amaçlarla TFS projeleri oluşturmak için Collection ideal bir çözümdür. Gözden kaçmaması gereken nokta ise, farklı Collection'lar altında bulunan projeler arasında veri alışverişi veya ortak sorgu yapmak mümkün değildir. Ama aynı Collection altında yer alan farklı projelerde veri alışverişi ve ortak sorgu yapılabilmektedir.

Project: TFS, proje bazlı bir yapıya sahiptir. TFS yeteneklerini kullanabilmeniz için Collection seviyesinde en az bir adet TFS projesine sahip olmanız gerekmektedir.

TFS Projesi oluşturma işlemi, Temel Araçlar 1. başlıkta bilgi verdiğim, "Visual Studio Team Explorer" üzerinden yapılabilmektedir. Proje oluşturma sihirbazı, sizden bir "Process Template" seçmenizi isteyecektir. Sihirbaz adımlarını tamamlayarak kolayca TFS Projesi oluşturabilirsiniz. Süreç şablonuna ilişkin detayları ise bir sonraki başlıkta bulabilirsiniz.

Process Template: "Süreç Şablonu", TFS konfigürasyon tanım dosyalarının tekrar tekrar kullanılabilmesi adına paket haline getirilmesidir. TFS'in varsayılan olarak gelen 3 adet süreç şablonu bulunmaktadır. Bunlar: Scrum, Agile ve CMMI'dir.

Süreç şablonu içinde, "Process Configuration", "Category" ve WorkItem Type" tanımları (XML dosyaları) yer almaktadır. Seçmiş olduğunuz şablona göre farklı bir Pano (Board) yapısına (Kanban, Scrum vb.) ve farklı WorkItem tipi tanımlarına (detaylar için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz) sahip olursunuz.

İhtiyaçlarınıza göre mevcut şablonlarda düzenlemeler yapabilir veya kendi şablonunuzu oluşturabilirsiniz.

Process Configuration: "Süreç Konfigürasyonu", proje bazlı olarak Pano (Board) ve Birikmiş İşler (Backlogs) yapı ve görünümü tanımlamak için kullanılan XML bazlı dosyadır.

Categories: "Kategoriler" dosyası, WorkItem tiplerini gruplamak için kullanılan bir tanım dosyasıdır. Tanımlanan her bir kategori için bir adet varsayılan workitem tipi belirlenmelidir. İhtiyaca göre bir veya birden fazla ilave workitem tipi de kategoriye eklenebilir.

Kategori tanımları bir önceki başlıkta açıklanan "Süreç Konfigürasyonu" dosyalarında ya da aşağıdaki örnekte gördüğünüz üzere TFS sorgularında kullanılabilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÜÇ ADAM

BİR ÇIRPIDA ATATÜRK

YÜZSÜZLÜK